[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pieprzówka Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż. 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 lyzeczka cukru, 1 l wodki czystej o mocy 40ż.
1. Do butelki z wodka wrzucic pieprz, wymieszac, butelke szczelnie zakorkowac. Macerowac 2-3 tygodnie. Nastepnie plyn zlac znad pieprzu. 2. Lyzeczke cukru wsypac do rondelka. Podgrzac, az cukier sie zbrazowi. Nastepnie zdjac z ognia, zalac niewielka iloscia wody i mieszac do rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotowac i odparowac do objetosci 1 lyzeczki. Po ostudzeniu dodac do wodki. 3. Wodke wymieszac i przed spozyciem odstawic na 2-3 dni. - Chcac sporzadzic pieprzowke bardziej ostra, powinnismy dodac nieco wiecej pieprzu lub uzyc wodki o mocy 45ż. Porterówka Porterowka nie jest nalewka.
Dwa duze portery (moim zdaniem porter EB najlepiej sie do tego nadaje), cos z pol szklanki cukru, cwiartka z mala gorka spirtu. Porter grzejesz rozpuszczajac w nim cukier. Po zupelnym odgazowaniu (nie gotowac) studzisz i dodajesz spirytus. tyle bazy. Nadbudowa: Troche wanilii w tym by sie przydalo. Cukier wanilinowy jest MSZ tandeciarstwem. Wanilie dawac w postaci roztartej z cukrem a lepiej w postaci nalewu spirytusowego. Kolor, jesli za jasny, mozna podciagnac ciemnym karmelem. Zreszta karmel (ale jasniejszy) moze zdecydowanie poprawic smak porterowki 0 warto wiec mala czesc (z lyzke stolowa) cukru przegrzac na patelni - splukuje sie to albo mala iloscia wody albo (lepiej) odgazowanym juz przez podgrzanie porterem (uwaga - moze chlapac!). Mozna dodac troche koniaku, rumu czy czegos podobnego - tylko bez przesady zeby perfuma nie wyszla. Gotowa porterowka musi swoje odstac zeby sie smak ulozyl.
Wariacje - likier porterowy. Sklad podobny, zmniejszamy jedynie ilosc spirytusu (albo dajemy wodke w jego miejsce) zas zwiekszamy - cukru. Reszta jest kwestia fantazji i smaku. Przepalanka Zestaw na 1 litr wodki. 100 ml zaprawy do przepalanki, 850 ml wodki czystej o mocy 40ż, 50 ml winiaku, 20 g cukru. Zaprawa (ilosc na 5 l przepalanki): 1 orzech wloski zielony (20 g), 20 g migdalow slodkich, 2 sliwki suszone, 10 g rodzynkow, 1/4 laski wanilii, 500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50ż.
1. Sporzadzic zaprawe: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 250 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50ż. Rozdrobnione na male kawalki surowce wlozyc do sloja, zalac rozcienczonym spirytusem. Macerowac 4 tygodnie mieszajac co drugi dzien. Po uplywie tego czasu zlac ciecz znad owocow, przefiltrowac przez wate i wlac do butelek. Pozostale w sloju owoce zalac niewielka iloscia wody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz, po czym wode zlac i dodac do zaprawy. 2. 100 ml zaprawy wymieszac z wodka i winiakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wody cukier, wymieszac, zlac do butelek. - Przepalanke wyborowa mozna przyrzadzic dodajac zamiast winiaku 75 ml dobrego koniaku. Wódka piołunówka z cyklu: Stare wódki
Do garńca wody zródlanej, włóż trzy funty cukru, zagotuj, dodaj pieć łutów samych wierzchołków młodego piołunu, nakryj niech ostygnie; potem wlej garniec spirytusu, wymieszaj, przecędź przez bibułę do butelek i zachowaj na potrzebę. Żubrówka Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż. 1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej, 1 lyzeczka cukru, 1 l wodki czystej o mocy 40ż.
1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni. 2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni. 3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji. 4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody. - Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhot-wife.htw.pl
|