[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grzaniec #2 Mala (1/3) czesc wina prawie gotuje z przyprawami (gozdziki, cynamon, ciut imbiru, ciut galki muszkatulowej nie przejmujac sie alkoholem. Slodze miodem spadziowym. Reszte podgrzewam w mikrofalowce do jakis 50 st.C. Po polaczeniu aromatyczne i procentowe – pycha. Grzaniec #1 (Gluhwein) Bierzesz wytrawne czerwone wino (dobra jest bycza krew) i dodajesz gozdzikow (dobra tez jest przyprawa do piernika - inaczej korzenie). I grzejesz to to (bez gotowania) przecedzasz i saczysz. Najlepiej wrzucic gozdziki, imbir i cynamon. wtedy naprawde rozgrzeje. Horchata de Chufa (polska nazwa: Orszada) 1 kg migdalow, 1 kg cukru, 5 l wody, laska cynamonu.
Migdaly oplukac w kilku wodach i zostawic zamoczone w wodzie na 12 godz.Ponownie dobrze plukac i suszyc. Rozbic na paste w mozdzierzu - lub, co prostsze, zmielic drobno. Do tej pasty dodac laske cynamonu i zostawic na 2 godz. w chlodnym miejscu. Dodac cukier i mieszac az do rozpuszczenia.Przetrzec przez metalowe sito wylozone plotnem, aby otrzymac mleczny plyn. Podawac dobrze schlodzone, lub "granizado" - po polsku to chodzi o cos w rodzaju plynnego lodu,zamrazac mieszajac. Jarzębiak wyborowy Zestaw na 1 litr wodki. 100 ml zaprawy jarzebinowej, 850 ml wodki czystej o mocy 40ż, 50 ml koniaku, 20 g cukru. Zaprawa jarzebinowa (ilosc na 5 l jarzebiaku): 75 g jarzebiny suszonej, 20 g sliwek suszonych bez pestek, 25 g rodzynkow, 10 g suszonego glogu lub tarniny, 1 figa, 1 daktyl, 500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50ż
1. Sporzadzic zaprawe: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 250 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy 50ż. Wszystkie surowce kilkakrotnie sparzyc na sicie, potem rozdrobnic i wlozyc do sloja, nastepnie wlac rozcienczony spirytus. Macerowac 4 tygodnie, mieszajec co drugi dzien. Po uplywie tego czasu zlac ciecz znad owocow, po czym przefiltrowac przez bibule i wlac do butelek. Pozostale w sloju owoce zalac niewielka iloscia wody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz, nastepnie wodke zlac i dodac do zaprawy. 2. 100 ml zaprawy zmieszac z wodka i koniakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wody cukier i odstawic do dojrzewania na 3-6 miesiecy. Pozostala zaprawe zachowac do pozniejszego wykorzystania. - Do przyrzadzenia jarzebiaku nalezy stosowac szlachetne odmiany jarzebiny, zerwane dopiero po pierwszych przymrozkach. Dodanie do zaprawy glogu, tarniny, figi i daktyla nie jest konieczne, ale pozadane, gdyz wzbogacaja one wlasciwosci zapachowo-smakowe wodki. Z tego samego powodu moze byc zwiekszona ilosc dodanego koniaku. Karmelówka ("Przepalanka) - wódka "na szybko" 1/2 l spirytusu (95%), 1/2 l wody, 2 lyz. cukru, 1 lyzeczka cukru waniliowego
Cukier bardzo silnie zrumienic na karmel. Wode zagotowac, rozpuscic w niej karmel i cukier waniliowy, dodac szczypte soli, ostudzic, zmieszac ze spirytusem. Pozostawic conajmniej na 3 dni do przetrawienia skladnikow i uzuskania wlasciwego smaku. Kminkowka Zestaw na 1 litr wodki o mocy 45ż. 500 ml spirytusu o mocy 95ż, 1 lyzka cukru, 550 ml wody, 3 lyzki suszonego kminku.
1. Nasiona kminku oplukac, osaczyc na sicie i wsypac do sloja. Zagotowac wode. 2. Rozpuscic cukier w cieplej wodzie i po schlodzeniu wymieszac go ze spirytusem, nastepnie wlac do sloja z kminkiem. 3. Przykryc sloj i odstawic na 5-6 dni. 4. Po zakonczeniu maceracji przefiltrowac wodke przez wate i rozlac do butelek. 5. Kminkowke mozna sporzadzic takze na olejku kminkowym. W tym celu nalezy zrobic najpierw zaprawe: 1 ml olejku kminkowego,miesza sie ze 100 ml spirytusu o mocy 95ż i otrzymuje sie 1-o procentowy roztwor olejku. Nastepnie 5 ml tej zaprawy dodaje sie do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wodki czystej o mocy 45ż, po czym miesza sie zawartosc i wlewa do butelek. Wodka nadaje sie do spozycia po lezakowaniu. - Kminkowke, podobnie jak inne nalewki ziolowe, mozna podawac z lodem w szklance jako aperitif przed posilkiem. Kminkówka - wódka "na szybko" 1/2 l spirytusu (95%), 1/4 l wody, 1/4 kg cukru, 1 kopiasta lyzka swiezego zielonego kminku
Niezupelnie dojrzale nasienie kminku oplukac i osaczyc na sicie. Wode zagotowac z cukrem, schlodzic wymieszac ze spirytusem i wlac do sloja i dosypac kminek. Słój zawiazac i pozostawic na 5-6 dni. Po tym okresie zlac wodke do butelek prez lejek z wata. Wodka powinna miec ladny zielonkawy kolor. Kminkowke mozna przyzadzac z olejku kminkowego, a mianowicie : zagotowac cukier z woda, schlodzic, zmieszac ze spirytusem i olejkim. Na koniec przefiltrowac do butelek. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhot-wife.htw.pl
|