[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Cassis - likier porzeczkowy Zestaw na 2,5 litra likieru. 1,25 l nalewu z czarnych porzeczek, 1 l syropu cukrowego, 250 ml spirytusu o mocy 95ż. Nalew z czarnych porzeczek: 1 kg czarnych porzeczek, 1,25 l spirytusu o mocy 70ż.
1. Sporzadzic nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc na sicie zimna woda, rozgniesc i wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 345 ml wody i wlac do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu. 2. Wlac do garnka 420 ml wody, zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajac go, az do rozpuszczenia. Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10 min zbierajac z powierzchni piane, potem odstawic do ostygniecia. 3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropu cukrowego, calosc dobrze wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy 95ż i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesiecy. - Likier z czarnej porzeczki moze byc stosowany jako aperitif sporzadzony przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami bialego, wytrawnego wina. Creme "de Thee" 3 dag herbaty indyjskiej lub cejlońskiej, 0,33 l spirytusu oraz 50 cm3 przegotowanej wody zmieszać, a po miesiącu zlać i przefiltrować. Następnie zagotować razem z następującą mieszanką: 0,4 l wody, 40 dag cukru i ćwierć laski wanilii. Zabarwić na ciemniejszy kolor karmelem z 2 łyżeczek cukru. Modyfikacja tego napoju: 5 dag herbaty "Earl Grey" bez dodatku wanilii. Fałszywy koniak 1/2 wódki czystej 1 łyżka stołowa miodu 2 łyżeczki herbaty czarnej 2 suszone śliwki
Po połączeniu składników we flaszce wstawiamy ja do lodówki na 14 dni, po czym przesączamy przez bibułkę i wlewamy do butelki po koniaku. Gloog 10 g. calych ziaren kardamonu 10 g. calych gozdzikow 25 g. cynamonu w kawalkach 1 l. wodki 1 butelka zwyklego czerwonego wytrawnego wina 1/2 l. tanszego portweinu syrop z 1/4 kg. cukru kubka wody 0.1 l brandy sok z 1/2 cytryny
Zalac korzenie wodka zostawic na 3 dni. Odcedzic, zmieszac z reszta. Zagrzać. Do malych szklaneczek wrzucić po kilka rodzynek i migdalow. Nalac. Podawac w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie ponizej -20 stopni. Glogg ma rozne warianty, tak tansze jak i bardziej wyszukane, slabsze i mocniejsze. Mozna dodac imbiru. Mozna nie dodawac syropu, ale zagrzany zapalic i przelewac przez kostki cukru ulozone na drucianej kratce. Goldwasser - zlota woda Zestaw na 1 litr lokieru. 35 ml zaprawy Goldwasser, 450 g cukru, 25 ml koniaku lub winiaku, 430 ml spirytusu o mocy 95ż, 60 ml wody. Zaprawa Goldwasser: 5 g anyzku gwiazdzistego, 2 g cynamonu (kory), 3 g galki muszkatolowej, 1 g gozdzikow, 1 g kardamonu, 4 g kolendry, 4 g melisy, 2 g miety pieprzowej, 1 g rozmarynu, 6 g skorki cytrynowej, 8 g skorki pomaranczowej, 500 ml spirytusu o mocy 55ż.
1. Przygotowac zaprawe: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 210 ml wody, dzieki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55ż. 2. Surowce przeznaczone na zaprawe rozdrobnic, wlozyc do sloja, zalac spirytusem. Macerowac 2-3 tygodnie, po czym zlac nalew i trzymac w cieplym miejscu. 3. Zaprawe zmieszac z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodac koniak i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopelnic woda do objetosci litra i odstawic na 4-6 miesiecy. 4. Po zakonczeniu dojrzewania wodke przefiltrowac. Do "Zlotej Wody" dla dekoracji dodawane sa skrawki platkow zlota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru. Grog #1 Mieszanka rumu, goracej wody lub herbaty i soku z cytryny (raczej sporawo, nie plasterek na szklanke a mala polowka co najmniej). Moze byc na slodko lub nie - a ilosci i gatunki rumu pozostawiam inwencji spozywajacych. Dobrze wychodzi z mlodych rumow, ktore na sucho niekoniecznie musza byc najlepsze. czarnego rumu moim zdaniem szkoda lepiej wypic sam, ale takie np. srebrne Baccardi ma jeszcze posmak krzakowy - w sam raz material na grog. Grog #2 Grog tradycyjnie byl metoda na pijakow. Poniewaz na dawnych statkach wydawano rum w malych porcjach, to co cwansi zbierali cala butelke i tym juz sie mogli upic. Na morzu powoduje to oczywiste klopoty. Zatem admiral Vernon kazal rum rozcienczac woda (tak pol-na-pol). Podobno nazwano ten napoj grogram od gaci z wielbladziej welny, ktore nosil ww. Zatem grog w czystej postaci to rum + woda. W zaleznosci od warunkow zewnetrznych zimna albo goraca grog zmodyfikowany moze miec dodatki w postaci cytryny, cukru , soku pomaranczowego, przypraw (np. gozdziki) itd. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhot-wife.htw.pl
|