« M E N U » |
»
|
» Ktoś, kto mówi, że nie zna się na sztuce, źle zna samego siebie. | » Allan - Mylene Farmer, karafun song, Karaoke, Pliki MIDI zespolami od a do z, Mylene Farmer | » Alan Bullock - Hitler i Stalin. Żywoty równoległe (Tom 2.), STUDIA i INNE PRZYDATNE, bogusław wołoszański | » Aktualizacja opłaty rocznej za użytkowanie wieczyste gruntu Zięty Jakub Jan ebook, Inne | » Akademia Zarządzania Dyrektora Szkoły Dzierzgowska Irena PEŁNA WERSJA, Inne | » Aleksander Sowa Autor 2.0, Dokumenty(eboki programy i inne), FREEE ZONEEEEE | » Alors niveau A2 podręcznik z płytą CD Di Giura Marcella, Inne | » Alimenty w prawie prywatnym międzynarodowym Juryk Anna ebook, Inne | » Alonzo Trevier Jones - Nasz Bóg jest ogniem trawiącym, Inne | » Albert Camus - Człowiek zbuntowany, Polonistyka, Romantyzm, Inne | » Akira - Tom13 - Katsuhiro Otomo EBOOK, Inne |
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plefriends.pev.pl
|
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Christian B. Allan, Wolfgang Lutz – Życie bez pieczywa Spis treści: Podziękowania...............................................................................................................................3 PRZEDMOWA..............................................................................................................................4 Wstęp.............................................................................................................................................6 Rozdział l Czym jest dieta niskowęglowodanowa...........................................................................8 BIAŁKA....................................................................................................................................8 TŁUSZCZE................................................................................................................................9 WĘGLOWODANY, CZYLI CUKROWCE.............................................................................10 PODSTAWY............................................................................................................................11 Rozdział II To już było: historia diety ubogiej w węglowodany....................................................14 PIONIERZY DIETY NISKOWĘGLOWODANOWEJ.............................................................15 DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA DZISIAJ....................................................................21 Rozdział III Węglowodany i hormony: pomóż swemu organizmowi osiągnąć zdrową równowagę23 HORMONY.............................................................................................................................24 INSULINA...............................................................................................................................24 RÓWNOWAGA METABOLICZNA.......................................................................................25 NIEDOBORY HORMONU WZROSTU..................................................................................31 Rozdział IV Cukrzyca i insulinooporność.....................................................................................33 CUKRZYCA TYPU I...............................................................................................................35 CUKRZYCA TYPU II.............................................................................................................36 TESTY CUKROWE.................................................................................................................36 JEDZ MNIEJ WĘGLOWODANÓW........................................................................................44 NOWE BADANIA, STARE ROZWIĄZANIA........................................................................46 Rozdział V Energia: mniej znaczy więcej.....................................................................................50 CYKLE ENERGETYCZNE.....................................................................................................52 ENERGIA ŻYCIA...................................................................................................................53 KOMÓRKI: DAWNIEJ I DZIŚ................................................................................................55 WYTWARZANIE ENERGII W KOMÓRKACH PROKARIOTYCZNYCH...........................55 WYTWARZANIE ENERGII W KOMÓRKACH EUKARIOTYCZNYCH.............................57 ODDYCHANIE TLENOWE I MITOCHONDRIA..................................................................58 WEWNĄTRZ MITOCHONDRIÓW........................................................................................58 NO DOBRZE, ALE CO TO WŁAŚCIWIE ZNACZY..............................................................62 ZAPOTRZEBOWANIE NARZĄDÓW NA ENERGIĘ............................................................63 Rozdział VI Choroby serca: od tłuszczu do fikcji..........................................................................66 JAK SIĘ TO ZACZĘŁO...........................................................................................................67 CHOLESTEROL......................................................................................................................68 KLASYFIKACJA BADAŃ NAUKOWYCH...........................................................................69 „BADANIA W SIEDMIU KRAJACH”....................................................................................71 BADANIA TERENOWE.........................................................................................................75 WSPÓŁCZESNE STUDIA EPIDEMIOLOGICZNE................................................................78 HOMOCYSTEINA..................................................................................................................80 BADANIA NA KURACH........................................................................................................83 CZYNNIKI RYZYKA I OGRANICZENIE WĘGLOWODANÓW U CZŁOWIEKA..............85 CHOLESTEROL......................................................................................................................91 WĘGLOWODANOWA TEORIA ARTERIOSKLEROZY......................................................93 NIEWYDOLNOŚĆ SERCA.....................................................................................................94 PODSUMOWANIE.................................................................................................................96 Rozdział VII Zaburzenia żołądkowo-jelitowe: ulga i leczenie.......................................................98 1 PDF created with pdfFactory Pro trial version ZABURZENIA ŻOŁĄDKOWE...............................................................................................99 CHOROBY OKRĘŻNICY.....................................................................................................101 DLACZEGO DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA JEST SKUTECZNA..........................111 LECZENIE FARMAKOLOGICZNE.....................................................................................111 PODSUMOWANIE...............................................................................................................112 Rozdział VIII Kontrola wagi ciała..............................................................................................113 DIETY NISKOWĘGLOWODANOWE.................................................................................114 DIETA „PUNKTOWA”.........................................................................................................115 CO WŁAŚCIWIE JADAMY..................................................................................................116 RZUT OKA NA LICZBY......................................................................................................117 DZIECI Z NADWAGĄ..........................................................................................................120 OTYLI DOROŚLI - DIETY GŁODOWE...............................................................................122 UZALEŻNIENIE OD WĘGLOWODANÓW.........................................................................123 CO ZREDUKOWAĆ: WĘGLOWODANY CZY KALORIE.................................................123 RATUNEK DLA CHUDYCH................................................................................................124 Rozdział IX Witaminy, składniki mineralne i kofaktory: gdzie leży prawda...............................126 WITAMINY...........................................................................................................................127 SKŁADNIKI MINERALNE I MIKROELEMENTY..............................................................131 KOFAKTORY.......................................................................................................................135 Rozdział X Nowotwór: kolejny skutek wadliwej przemiany cukru.............................................139 RÓŻNICOWANIE SIĘ KOMÓREK I ICH EWOLUCJA......................................................141 „TEORIA PRYMITYWNEJ KOMÓRKI”..............................................................................142 WYTWARZANIE ENERGII A KOMÓRKI NOWOTWOROWE.........................................143 INSULINA SYGNAŁEM DO PRZEMIANY.........................................................................144 SYGNAŁY ZE STRONY KOMÓREK..................................................................................145 INSULINA A CZYNNIKI WZROSTU..................................................................................146 RAK PIERSI..........................................................................................................................147 EPIDEMIOLOGIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH.........................................................147 NOWOTWÓR OKRĘŻNICY.................................................................................................149 PODSUMOWANIE...............................................................................................................151 Rozdział XI Dowody ewolucyjne: rzeczywiście kaprys żywieniowy..........................................151 CZEGO UCZY NAS EWOLUCJA........................................................................................152 OD SZYMPANSA DO CZŁOWIEKA...................................................................................154 EWOLUCJA I JEDZENIE.....................................................................................................156 EPOKA LODOWCOWA.......................................................................................................158 POCZĄTKI ROLNICTWA....................................................................................................159 KURS NA WĘGLOWODANY..............................................................................................159 CZY MOŻLIWE JEST PRZYSTOSOWANIE SIĘ DO WĘGLOWODANÓW......................161 Rozdział XII Dieta niskowęglowodanowa w praktyce: co trzeba wiedzieć..................................164 IM SZYBCIEJ, TYM LEPIEJ................................................................................................164 ŻYWIENIE MAŁYCH DZIECI.............................................................................................165 DZIECI..................................................................................................................................166 ILE WYSTARCZY................................................................................................................167 CZEGO SIĘ SPODZIEWAĆ..................................................................................................168 KIEDY DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA NIE SKUTKUJE........................................175 JAK ZACZĄĆ........................................................................................................................177 PODSUMOWANIE ZASAD ŻYWIENIA NISKOWĘGLOWODANOWEGO......................179 DOBRE ŚNIADANIE............................................................................................................180 PRZEPISY I JEDZENIE NA MIEŚCIE.................................................................................181 DODATEK................................................................................................................................182 2 PDF created with pdfFactory Pro trial version Podziękowania Wiele zawdzięczam Wolfgangowi Lutzowi, który udostępnił mi najobszerniejsze dane na temat żywienia niskowęglowodanowego, jakie kiedykolwiek zdołała zgromadzić jedna osoba. To właśnie wyniki jego przeszło czterdziestoletniej praktyki medycznej sprawiają, że nasza książka ma taką siłę przebicia, nie sposób jej nie zauważyć. Chciałbym podziękować Thomasowi Nufertowi za jego nieoceniony wgląd w kwestię związków między żywieniem a chorobą. To właśnie jego sugestie sprawiły, że zacząłem badać medyczną i biochemiczną zasadność diety niskowęglowodanowej. Szczególne podziękowania należą się mojej żonie, Jenny, za jej pomoc w redagowaniu rękopisu i nieustanne wsparcie. Ona, bardziej niż ktokolwiek inny, sprawiła, że książka ta ujrzała światło dzienne. Chciałbym też podziękować wielu wykładowcom, profesorom i naukowcom, z którymi współpracowałem. Choć niektórzy z nich nie zgadzają się z przesłaniem tej książki, to jednak dzięki nim poszerzyłem swoje horyzonty. Dziękuję najserdeczniej Peterowi Hoffmanowi, redaktorowi naczelnemu Keats Publishing. Kiedy pisałem tę książkę, Peter udzielił mi wielu wartościowych wskazówek, okazał się też cierpliwym redaktorem. Jego doświadczenie i sugestie przyczyniły się wybitnie do tego, że w ogóle powstała niniejsza książka; cieszę się, iż mam go za przyjaciela. Christian B. Allan Swoją pierwszą książkę napisałem i opublikowałem w Niemczech, w 1967 roku. Jej tytuł, Leben ohne Brot znaczy dosłownie „Życie bez pieczywa”. Pragnę podziękować swym pierwszym wydawcom - dr E. Idris i Springer- Verlag - za ich zainteresowanie mymi odkryciami i badaniami w dziedzinie dietetyki i za opublikowanie Leben ohne Brot . Jestem niezwykle wdzięczny Chrisowi Allanowi za to, że skontaktował się ze mną i dotrzymał słowa, danego mi w Austrii, że napisze anglojęzyczną wersję Życia bez pieczywa. Jego poświęcenie i pracowitość doprowadziły do wydania książki w obecnym kształcie. Chciałbym też podziękować pracownikom Keats Publishing, którzy pracowali przy tym przedsięwzięciu i licznym moim współpracownikom, z którymi zetknąłem się w toku kariery medycznej. Ich badania i wiara w dietę niskowęglowodanową wywarły ogromny wpływ na moje życie. Wolfgamg Lutz 3 PDF created with pdfFactory Pro trial version PRZEDMOWA Życie bez pieczywa namawia przede wszystkim do ograniczenia spożycia węglowodanów. Powstający w ten sposób deficyt kaloryczny jest uzupełniany białkami i tłuszczami z produktów świeżych i nie rafinowanych. Ta rozsądna rada została oparta na obserwacjach, które poczynił doktor Lutz w trakcie swej długiej praktyki internistycznej w Austrii, znajduje też uzasadnienie w dużej liczbie naukowych publikacji na całym świecie. Począwszy od Herodota w V w. p.n.e. poprzez Savarina i Bantinga w XIX stuleciu, a na Steffansonie i Price'u w XX wieku skończywszy, literatura medyczna pełna jest przykładów korzyści płynących z diety niskowęglowodanowej. Co więcej, podejście zaprezentowane w książce Życie bez pieczywa jest też spójne ze współczesną wiedzą na temat sposobów odżywiania ludzi w okresie paleolitu. Tak zwane „choroby cywilizacyjne”, a więc schorzenia serca, otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, próchnica itp., zaczęły się szerzyć w krajach rozwiniętych w XX wieku właśnie pod wpływem diety bogatej w rafinowane węglowodany, których źródłem jest przede wszystkim biała mąka i cukier. Rozwinięta w ciągu minionych trzydziestu lat teoria homocysteinowa przedstawia arteriosklerozę i chorobę serca jako schorzenia wynikające z niedoboru trzech witamin z grupy B: witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy B12. Liczne badania epidemiologiczne i kliniczne ( Framingham Hearth Study, Nurses Health Study, Nutrition Canada Study, Physicians' Health Study i wiele innych) dowiodły, że niedobór tych witamin prowadzi do podniesienia poziomu homocysteiny we krwi i zwiększenia liczby zgonów wskutek choroby wieńcowej serca. Te same badania wskazują też, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wcale nie są dla ludzi szkodliwe. Przyczyną niedoborów witamin z grupy B jest ich niszczenie w czasie rafinacji mąki i ekstrakcji cukru z roślin, a także innych brutalnych procesów obróbki, jakim poddawane są naturalne produkty spożywcze. Obecny spadek spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego - przy jednoczesnym wzroście spożycia węglowodanów - może być przyczyną niedoboru witaminy B12. W krajach rozwiniętych dieta oparta na pokarmach rafinowanych prowadzi też do niedoborów innych witamin B oraz mikroelementów i przyczynia się do rozwoju „chorób cywilizacyjnych”. Na początku wieku XX, kiedy to stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu i tłuszczów u ofiar choroby wieńcowej oraz zaobserwowano odkładanie włóknisto-tłuszczowych blaszek miażdżycowych w tętnicach zwierząt karmionych cholesterolem, wysunięto hipotezę, że to właśnie ten składnik diety jest główną przyczyną choroby wieńcowej. Książka Życie bez 4 PDF created with pdfFactory Pro trial version pieczywa kładzie nacisk na fakt, że hipoteza mówiąca, iż nadmiar cholesterolu w pożywieniu prowadzi do podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi nigdy nie została udowodniona. Niestety, nieszczęśliwym skutkiem lansowania tej nie dowiedzionej i z początku niepopularnej hipotezy były niefortunne zalecenia dietetyczne różnych agencji rządowych i grup specjalistów, aby odżywiać się pokarmami o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. W rezultacie mieszkańcy krajów wysokorozwiniętych ograniczyli znacznie spożycie tłuszczów, mięsa oraz nabiału i przerzucili się na produkty węglowodanowe, zalecane przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa w publikacjach dotyczących tzw. „piramidy pokarmowej”. Dzisiejsza epidemia otyłości, cukrzycy i nadciśnienia u dorosłych i młodocianych obywateli Stanów Zjednoczonych jest właśnie smutną konsekwencją nadmiernego spożycia węglowodanów, a zwłaszcza pokarmów otrzymywanych z oczyszczonych zbóż. Zgodnie z tym, co mówią autorzy książki Życie bez pieczywa , ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejszy naszą podatność na choroby cywilizacyjne. W wypadku nadmiernego wydzielania insuliny i rozwoju insulinooporności obniżenie ilości spożywanych węglowodanów ograniczy nadprodukcję tego hormonu i przyczyni się do zwiększonego pobierania witaminy B6 kwasu foliowego i witaminy B12 w postaci świeżych, nie rafinowanych pokarmów. Zapobiegnie to wielu problemom zdrowotnym, w tym też zwiększonemu stężeniu homocysteiny we krwi, a tym samym podwyższonej podatności na choroby krążeniowe. Udoskonalenie sposobu odżywiania zgodnie z zawartymi w tej książce sugestiami daje szansę na zlikwidowanie lub opanowanie wielu spośród tych problemów zdrowotnych, które zwykło się ostatnio określać wspólnym mianem chorób cywilizacyjnych. Doktor medycyny Kilmer S. McCully Providence, Rhode Island Luty 2000 roku 5 PDF created with pdfFactory Pro trial version
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhot-wife.htw.pl
|
|
Cytat |
Dobry przykład - połowa kazania. Adalberg I ty, Brutusie, przeciwko mnie?! (Et tu, Brute, contra me?! ) Cezar (Caius Iulius Caesar, ok. 101 - 44 p. n. e) Do polowania na pchły i męża nie trzeba mieć karty myśliwskiej. Zygmunt Fijas W ciepłym klimacie najłatwiej wyrastają zimni dranie. Gdybym tylko wiedział, powinienem był zostać zegarmistrzem. - Albert Einstein (1879-1955) komentując swoją rolę w skonstruowaniu bomby atomowej
|
|